
در راستای استفاده از مشارکت بخش خصوصی در اجرای پروژه های نیروگاهی و با توجه به اهمیت و ضرورت اجرای پروژه نیروگاه سد تنظیمی پای پل واقع در جنوب غربی استان خوزستان در حوالی 25 کیلومتری غرب شهرستان اندیمشک بر روی رودخانه کرخه، در نظر است سرمایه گذاری، طراحی،تأمین کالا، اجرا و بهره برداری این پروژه در قالب قرارداد مشارکت عمومی - خصوصی به سرمایه گذار واجد شرایط واگذار گردد که در این چارچوب سرمایه گذار ضمن تأمین سرمایه لازم جهت پوشش کل هزینه های مرتبط با قرارداد، مالکیت حقوقی تأسیسات پروژه تا پایان عمر مفید آن ( مدت زمان بهره برداری تجاری ) را در اختیار خواهد گرفت. خرید تضمینی برق توسط وزارت نیرو مطابق مصوبه وزیر محترم نیرو صورت خواهد گرفت. سد انحرافی-تنظیمی پای پل در درجه اول یک سد انحرافی می باشدکه موجب بالا آمدن تراز آب رها شده از سد مخزنی کرخه برای انحراف جریان آب به کانال اصلی پای پل خواهد شد. در درجه دوم، این سد تنظیم و انتقال روزانه دبی های متغیر خروجی از نیروگاه برق آبی کرخه را در ساعات اوج بار برای آبیاری اراضی پائین دست به عهده خواهد داشت. سومین نقشی که این سد می تواند داشته باشد تولید انرژی برق آبی (باتوجه به اختلاف رقوم بین ترازهای سراب و پایاب) می باشد.
اولین بررسی امکان نصب نیروگاه در محل سد تنظیمی، انحرافی پای پل در سال 1368 و در قالب مطالعات مرحله شناخت طرح کرخه صفر انجام گرفته است. براساس مفروضات به کار گرفته شده در این مطالعات سد انحرافی در 53 کیلومتری سد مخزنی (ارتفاع سدی حدود 25 متر، دبی خروجی بر اساس نیاز آبی الگوی کشت مقدماتی دشت های آزادگان، حمیدیه و قدس و ...) دو گزینه 20*2 و 16*3 مگاواتی (برای تولید انرژی متوسط سالانه به ترتیب 183 و 193 جیگاوات ساعت) برای ادامه مطالعات توصیه شده است. توربین پیشنهاد شده در این مطالعات با در نظر گرفتن دبی و ارتفاع ریزش آب از نوع کاپلان پیش بینی شده است. در مطالعات مرحله اول (سال 1371) با تغییر محل سد مخزنی و همچنین تغییراتی در نیازهای آبی و اراضی پائین دست و ... مجدداً بررسی و تعیین حداقل سطح آب در مخزن سد پای پل، انتخاب مناسب ترین محور برای سد و نیز ظرفیت نصب نیروگاه آبی پای پل با توجه به نیازهای آبی پائین دست تراز پایاب، ارتفاع آب و ... در دستور کار مطالعات قرار گرفت. در چارچوب این مطالعات گزینه های مختلف ظرفیت نصب نیروگاه (4 الی 15) مگاوات با انرژی تولیدی متوسط سالیانه 34/3 الی 63/5 جیگاوات ساعت مورد مقایسه و ارزیابی فنی-اقتصادی قرار گرفت و نهایتاً گزینه 8 مگاواتی (4*2 مگاوات) با توربین محور افقی و از نوع حبابی (BulB) و تولید انرژی سالانه بار پایه حدود 55 جیگاوات ساعت به عنوان گزینه بهینه توصیه گردید.
مدل در نظر گرفته شده برای واگذاری پروژه نیروگاه سد تنظیمی پای پل کرخه مدل ساخت، بهره برداری و انتقال (BOT) در قالب مشارکت خصوصی-عمومی می باشد.
میزان انرژی تولیدی نیروگاه پای پل تابع آب رها شده از سد انحرافی-تنظیمی پای پل برای بخشی از اراضی پایاب سد مخزنی کرخه می باشد. با توجه به اطلاعات به هنگام هیدرولوژی این نیروگاه با ظرفیت نصب 8 مگاوات و کارکرد 24 ساعته در 12 ماه از سال قادر است سالانه به طور متوسط 44/6 جیگاوات ساعت انرژی الکتریکی تولید نماید. جهت دستیابی به این هدف در سیمای فنی طرح اجزای ذیل پیش بینی شده است.
ساختمان این نیروگاه واقع در جناح چپ سد پای پل به صورت یک ساختمان با اسکلت و دیوار و سقف های بتن مسلح احداث شده است. دسترسی به ساختمان نیروگاه از تاج سد و توسط یک دستگاه راه پله که از تاج سد به تراز پائین دسترسی دارد میسر است. این ساختمان 2 طبق به ابعاد 45/5 متر طول و 23/5 متر عرض و 15 متر ارتفاع می باشد. 2 طبقه مشتمل بر طبقه زیرین و در تراز نصب واحدهای نیروگاهی است و طبقه فوقانی که به صورت نیم طبقه جهت سایر تجهیزات نیروگاهی در نظر گرفته شده است. اسکلت و دیوارهای پیرامونی آن احداث گردیده و نازک کاری آن اعم از درب و پنجره تیغه بندی ها و پوشش های دیوارها و کف و نماسازی و تاسیسات برق و مکانیکی و همچنین نصب تجهیزات نیروگاه انجام نشده، اما ستون ها و پایه های نصب ریل جرثقیل سقفی نیز در 2 ردیف احداث شده است.
سایر سازه ها:
آبگیر، بالادست نیروگاه: 2 واحد به پهنای 14 متر و طول 16/5 متر که شامل دال کف، پایه بین دریچه ها، دیوار جان پناه، دیواره حائل و دیواره فشارگیر نیروگاه می باشد.
پل دسترسی: در بالاترین قسمت آبگیر
مخزن ذخیره آب: به حجم 200 متر مکعب در ساحل چپ (در رقوم 150 متر از سطح دریا) در فاصله 120 متری از نیروگاه به منظور تامین آب نیروگاه
جاده دسترسی: از جناح چپ محوطه نیروگاه شروع شده و پس از عبور از سمت چپ کلید خانه به جاده اصلی منتهی به شهر اندیمشک متصل می گردد.
کانال هدایت آب: برای انتقال آب برای تولید قدرت الکتریکی و نیز رها سازی آب به منظور تخلیه رسوبات، قسمت ورودی کانال به عرض 14 و طول آن 35 متر بوده و دارای پوشش قلزی می باشد.
تجهیزات الکترونیکی
ژنراتور: از نوع حبابی (BulB)، سه فاز، سنکرون، افقی، 2 واحد به قدرت اسمی 4 مگاوات
ترانسفورماتور اصلی: سه فاز، دو سیم پیچه، روغنی با ظرفیت اسمی 10 مگاولت آمپر
کلیدخانه: از نوع معمول بیرونی
تجهیزات ولتاژ فشار قوی: نوع SF6، جریان اسمی 1250 آمپر و ولتاژ اسمی 145 کیلوولت
تجهیزات ولتاژ متوسط: نوع معمولی، کلید قدرت کشویی و سلول فلزی دارای قسمت جدا شده (کوپه مانند)
خط انتقال: یک خط دو مداره با ولتاژ 33 کیلوولت
تجهیزات مکانیکی:
توربین: 2 واحد از نوع لوله ای حبابی دارای پره ای متحرک در چرخ توربین و دریچۀ تنظیم آب ورودی به توربین
گاورنرها: الکتروهیدرولیکی، تنظیم دو فاز با تانول تنظیم PID
واحدهای فشار روغن: با فشار نامی 4 مگاپاسکال
جرثقیل نیروگاه: از نوع سقفی الکترونیکی، متحرک با ظرفیت اسمی 40 تن و ارتفاع بالابری 14/6 متر
تجهیزات جنبی نیروگاه:
سیستم های تامین آب و تخلیه آب های نشتی
سیستم های هوای فشرده
سیستم های آتتش نشانی
ظرفیت نصب: 8mw
تعداد واحد: 2
انرژی کل: 44.6GWH/Year
هد طراحی: 8.5m
دبی طراحی هر واحد: 56.1cms
دبی طراحی کل: 112.2cms
دبی حداقل هر واحد: 14cms
دبی حداکثر هر واحد: 70.1cms
دبی حداکثر عبوری واحدها: 140.3cms
Invest@kwpa.ir
متقاضیان سرمایه گذاری جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص میتوانند با شماره تلفن 33152167-061 و 33152322-061 تماس حاصل فرمائید.