طرح ملی گسترش سواد آبی
داشتن آگاهی های درست، قدم اول هر مسیری است و سواد آبی قراره این دانش درست را به دانش آموزان و از طریق آنها به کل جامعه منتقل کند. امسال که بدلیل شیوع کرونا از یک طرف کلاسهای درس در خانهها تشکیل می شود و از طرف دیگه مصرف آب هم برای شستشوهای مداوم، رکورد زده؛ ارزش آب، نقطه تمرکز آموزش های آبی انتخاب شده است. اولین بعد ارزش آب، ارزش حیاتی آن است. آب برای گیاهان، جانواران و ما انسان ها، نقش کلیدی و محوری دارد. بخش اعظم بدن ما و اغلب جانداران را آب تشکیل داده و اساس تمدن و شهرهای ما بر آب بنا گذاشته شده است. دومین ارزش آب، ارزش فرهنگی این مایع حیات بخش است. در طول تاریخ، فرهنگ ایرانی و بعدتر فرهنگ اسلامی، برای آب ارزش و جایگاه ویژه ای قائل بوده و اسطورها، داستان ها و باورهایی را در مورد آب، شکل داده است. اما در کنار مسایل، ارزش اقتصادی آب این روزها اهمیت ویژهای در جهان یافته است. در زندگی روزانه ما ایرانیها شاید ارزش اقتصادی آب و بهایی که حاضریم براش بپردازیم، قیمت بالایی نداشته باشد اما در جهان امروز مقوله آب و ارزش اقتصادی آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به شکلی که به اعتقاد کارشناسان، جنگ بعدی در جهان برسر آب خواهد بود . اگه دوست دارید درخصوص ارزش آب و سواد آبی بیشتر بدانید می توانید به وب سایت داناب www.danab.ir و شرکت آب منطقه ای تهران www.thrw.irمراجعه کنید.
طرح ملی نجات دانش آموزی آب: "داناب "
طرح ملی دانش آموزی نجات آب که به اختصار از آن با عنوان داناب یاد میشود؛ براساس ایدهای علمی برگرفته از مطالعات جامع پیرامون طرحهای فرهنگی و آموزشی، در سال تحصیلی 89-88 در یکی از استانهای کشور به اجرا درآمد.
در این طرح با هدف قرار دادن دانش آموزان، برنامهریزی شده است تا مسائل و چالشهای اصلی حوزه آب اعم از مسائل ارزشی پیرامون آب، مسائل کمی، مسائل کیفی، بحث آب مجازی، ارزش ذاتی و اقتصادی آب و ... در روندی نظام مند مورد به این قشر آموزش داده شود.
این طرح پس از اجرای موفق در یکی از استانهای کشور، در سال تحصیلی 90-89 در چند استان کشور به عنوان پایلوت اجرا شد. سنجش اثربخشی طرح در اجرای دوساله این طرح، حاکی از موفقیت آن بوده و بر این اساس و با توجه به ضرورت اقدامات جدی و فراگیر در عرصه آموزش و بهبود فرهنگ در قبال مسائل حوزه آب، این طرح برای سال تحصیلی جاری ملی اعلام شده و به عنوان وظیفه مجمعی استانها توسط مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، تعیین شده است.
حسب توافق و برنامه ریزیهای انجام شده در شورای سیاستگذاری طرحهای دانش آموزی آب و آبفا؛ دانش آموزان مقطع راهنمایی و بالاتر به عنوان قشر هدف ویژه حوزه آب و دانش آموزان مقطع دبستان و پیش دبستانی به عنوان قشر هدف در نظر گرفته شده برای حوزه آبفا تعیین شده است.
در طرح داناب، مخاطب اصلی طرح، دانش آموزان مقطع راهنمایی میباشند که از یکسو قدرت دریافت و تحلیل مسائل گسترده و بعضاً انتزاعی حوزه آب ( از قبیل کسری مخازن آب زیرزمینی، آب مجازی و ...) را دارا بوده و از سوی دیگر هنوز به شکلی جدی درگیر مباحث مربوط به کنکور یا مسائل کاری و شغلی نشدهاند.
ویژگیهای اصلی طرح:
راهبری کلان و ملی از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران با همکاری مشاور ملی؛ ضمن لحاظ کردن مسائل مدیریت بومی برای استانها
مبتنی بودن بر مطالعات علمی و تعریف اصولی ( پشتوانه 3 سال اجرای پایلوت و متکی بر مطالعات مشاور ملی)
تمرکز بر آموز ش پایهای و عمقی و پرهیز از اقدامات صرفاً نمایشی
نظام مند بودن طرح (متشکل از 6 نظام اصلی است که در ادامه ذکر خواهد شد)
افق دراز مدت برای اجرای مستمر طرح همراه با اعمال اصطلاحات سالانه بر اساس بازخوردهای اجرا